AI Transformation / Yapay Zeka Dönüşümünde Kritik Yıla Giriyoruz!
Yeni bir yıl, yeni başlangıçlar ve yeni umutlar demek. 2023 yılında teknoloji dünyasında yaşanan hızlı gelişmeler, 2024 için beklentilerimizi şekillendiriyor. Özellikle yapay zeka (AI) ve ilgili teknolojilerin yükselişi, iş dünyasında yeni bir dönemi müjdeliyor: AI Dönüşümü. Ama önce gelin hep birlikte 2023 senesinde AI ile alakalı iş dünyasını ilgilendiren neler oldu bir göz atalım.
AI ve İlgili Teknolojilerin 2023 Yılındaki Yükselişi
2023 yılı, yapay zeka teknolojilerindeki büyük atılımlarla hatırlanacak. ChatGPT, Gemini gibi yenilikçi AI uygulamaları, iş dünyasında verimliliği artıran, maliyetleri düşüren ve karar alma süreçlerini hızlandıran araçlar olarak öne çıktı. OpenAI’nin GPT ajanları, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için maliyet avantajı sağlayarak, iş gücü yönetiminde devrim yarattı. Geriye dönüp benim de yakından takip ettiğim gelişmeleri sizler için sıraladım;
Yapay Zeka Dönüşümünün Şirketler İçin Spesifik Faydaları
- Verimlilik ve Performans Artışı: AI, iş süreçlerini otomatize ederek ve tekrar eden görevleri hızlandırarak verimliliği artırır ki bu da bir sonraki maddeyi tetikliyor ve bazı basit, sıradan işler ve pozisyonlar da riske giriyor diyebilirim.
- Maliyet Tasarrufu: Otomasyon ve verimlilik artışı, uzun vadede maliyet tasarrufu sağlayacaktır elbette. Ama iş gücü masraflarından ziyade zamanla olan sorunumuzu çözmesi açısından konuya bakarsak bu ilk dönemde yanlış insan kaynakları kararları vermemizin önüne geçecektir. Yani “yapay zeka var artık size ihtiyacım yok” demeden biraz düşünmenizi öneririm :)
- Daha İyi Karar Alma: Veri analizi ve öngörü yetenekleri ile AI, daha bilinçli ve hızlı karar alma süreçlerine katkıda bulunacağı gibi bizim gibi “biri bana ne yapacağımı söylesin”ci bir toplumda bu çok çok çok değerli bir şey. Ha burada bence yapay zekanın nasıl verilerden beslendiği ve makine öğrenmesinin ne kadar doğru gerçekleştirildiği de inanılmaz önemlidir. Bunun yerli yerinde kurgulanması ile AI tabanlı kararlara güvenmek daha konforlu hissettirir. Demedi demeyin :)
- Müşteri Deneyiminin İyileştirilmesi: Kişiselleştirilmiş müşteri deneyimleri hayal olmaktan öteye gitsin artık lütfen! Bunu sunan veya sunduğunu söyleyen koca koca firmalar bile kişiselleştirmenin birinci adımının segmentasyon olduğunu anlamakta güçlük çekiyor. Müşteri deneyimini, deneyim sonrası memnuniyeti ve sadakati artırmak için yapay zeka çok önemli bir fırsat sunuyor. Bu fırsatı alanlar çok hızlı büyüyecek bence.
- Yenilikçilik ve Rekabet Avantajı: Dikkat ettiyseniz inovasyon demedim yenilikçilik dedim :) AI, yeni ürün ve hizmetlerin geliştirilmesinde de kullanılıyor ve doğru araçlar, veri ve tabi ki strateji ile harmanlanırsa şirketlerin rakiplerinden ayrışacağı bir çok avantaj da sunuyor.
- Risk Yönetimi: AI, risk analizi ve yönetiminde daha etkili olmaya yardımcı olur. Bunu daha 2018 senesinde Edenred’te çalışırken dillendirmiş ve churn prediction için AI ve veri kullanımını projelendirmiştik. Bence bu konu ayrı bir seminer konusu bile olabilir, zira kullanıcıların ve/veya müşterilerin elde edilmesi, yeniden satın alma yapması ve tabi ki düzenli satın alan haline gelmesi için sağlanan efor ve bütçe onları elde tutmak için yapacağınız efordan çok çok azken firmaların bu risk yönetimini AI ile düzenlemesi, olası kriz ve churn’leri önden engelleyecek senaryolar oluşturması da çok değerlidir.
AI Dönüşümü İçin Yol Haritası
- Dijital Dönüşümü Tamamlayın: AI dönüşümüne başlamadan önce, şirketinizin dijital altyapısını güçlendirmelisiniz. Sadece paperwork’ten bahsetmiyorum. Artık sistemler ve platformlardan -ki cloud base olsun artık lütfen- faydalanmalısınız. İş süreçleriniz birbirine entegre edilmeli ve birbirleriyle konuşabilir olmalıdır.
- AI Stratejisi Belirleyin: Şirketinizin ihtiyaçları neler? Hedeflerine uygun bir AI stratejisi geliştirmek için önce ihtiyaçla başlayın. Sonra bu ihtiyaçlara gitmek sizin hangi hedeflerinize hizmet edecek bunları belirleyin. Yani “herkes yapay zekayla bir şeyler yapıyor yahu kardeşim” deyip siz de ortaya atlamayın ne olur. Herkesin ihtiyaçlarına göre bu trene doğru vagondan binmesi çok değerli.
- Veri Yönetimini Optimize Edin: Artık mideniz bulanacak belki ama veri veri veri… AI’nın başarısı, kaliteli ve düzenli veriler çok önemli. Veri toplama ve veri yönetimi için çalışmaya başlamalısınız. Dijital varlıklarınızın sayısını arttırmak ve bu sistemlerden veri toplayabilir hale gelmek gibi süreçleri değerlendirin derim. Bu konuda örnekler dinlemek isterseniz bana yazın, bir kahve içelim :)
- Yetenek ve Eğitim: AI projelerini yönetecek iç yetenekleri geliştirin veya dışarıdan danışmanlık, mentorluk alın derim. Mevcut çalışanları AI ve veri bilimi konularında eğitmeniz de gerekli. Bu konuda eğitim tasarımı için ROIVA Akademi‘deki yöneticilerimizle iletişime geçmeniz harika olur. Sektörünüze ve şirketinizin iş yapma şekillerine göre yapay zeka farkındalık eğitimleri ve atölyeleri planlayabiliriz.
- Küçük Başlayın: Küçük ölçekli pilot projeler harikadır! Önemli olan hızlıca ölçeklendirilebilir bir test ortamında başlayarak AI’nın şirketinizdeki etkisini değerlendirmek. Eğer bu sonuçlar manipulasyona kapalıysa ve objektif ise, go go go!
- Teknoloji Yatırımı İçin Araç / Aracı Seçimi: Gerekli AI teknolojilerini ve araçlarını seçmek de onları anlamak kadar zor. Paralısı var ücretsizi var, var oğlu var… Hele bir de sosyal medyada denk geldiğiniz ‘Hala XYZ’ye para mı veriyorsun? Aptal seni’ triplerindeki -bana göre- dolandırıcılara takıldıysanız işiniz zor. İhtiyaç duyulan alanlarda stratejik satın almalar yapmak için benim tavsiyem araçların trial kullanımı ve bu deneyim sonrası çıktılarla karşılaştırma yapmanızdır.
- Kültürel ve Organizasyonel Değişiklikler: İşte geldik işin cafcaflı kısmına :) AI dönüşümünü destekleyecek en önemli şey insanların ve kültürün dönüşümüdür. Kurumsal kültürü ve organizasyon yapısını bu dönüşüme hazırlamak zorundasınız. Yapay zeka çok kısa sürede öcü olmaktan çıktı ve şu an popüler oldu. Yakında zorunluluk olacak sevgili dostlar. Bu yüzden insanları ve şirket kültürünüzü buna hazırlamalısınız. Nasıl mı? Çağırın anlatalım :)
- Sürekli İyileştirme ve Ölçüm: İyi de bu dönüşüm bize ne kattı? sorusunun sorulması çok doğaldır. Hele ki bir Türk iş insanıysanız hemen kasaya bakarsınız bir geliştirmede. Bizim bence çok değerli bir alışkanlığımızdır bu. Bu geliştirme bize ne kadar kazandırdı? Bunu bilmek her patronun hakkıdır da. Ama şunu unutmamak lazım, en büyük firmalar ve zenginlerin genel mottusu masrafları ve eldeki finansalı optimize etmekten geçer. AI uygulamalarınızın ve dönüşüm çalışmalarınızın performansını da bu minvalde öncelikle 3 ayda getirdiği iş gücü faydasına, masraflarda yarattığı tasarrufa ve süreçlerdeki zaman tasarrufuna göre değerlendirmelisiniz. Sonraki 3 ayda ise stabilite ve gelişim kontrolünü tercih edin. 6. aydan sonra ise sürekli olarak izleyeceğiniz ve iyileştireceğiniz yeni metrikler bulup -ki bunlar bence yeni satış kanalları, elde tutma oranları, karlılık vb. olmalı- bu KPI’ları herkesin hedeflerine koymalısınız.
AI dönüşümü, şirketler için önemli fırsatlar sunarken, bu geçişin dikkatli bir şekilde planlanması ve uygulanması şart. Yukarıdaki yol haritası, 2024’te AI dönüşümüne başlamak isteyen şirketler için bir başlangıç noktası sunar diye umuyorum. Ama elbette bu yol haritasında bir rehbere ihtiyaç duyabilirsiniz. O noktada bana ulaşmaktan çekinmeyin lütfen.
Merhaba 2024.AI
Zor geçen bir senenin ardından 2024, AI dönüşümünün iş dünyasında yeni ufuklar açtığı bir yıl olacak gibi görünüyor. Bu dönüşüm, sadece teknolojiyi benimsemekle kalmayıp, aynı zamanda iş süreçlerini, liderlik anlayışını ve kurumsal kültürü yeniden şekillendirmeyi gerektiriyor bence. Dijital dönüşümü tamamlamış ve AI teknolojilerine yatırım yapmış şirketler, rekabette bir adım öne çıkacaklar bana kalırsa. Bütün firmaların da en az 1 alanda yapay zekayı deneyimleyeceğini düşünüyorum 2024’te.
Yeni yıl, yeni başarılar ve yeniliklerle dolu olsun. Unutmayın, geleceği şekillendirenler, bugünün fırsatlarını en iyi şekilde değerlendirenlerdir! Mutlu seneler…