Aklımıza bir şey takıldığında ilk yaptığımız şey Google’a sormak oluyor. Biz bu yolu tercih ederken diğer insanlar da oturup ansiklopedileri karıştırmıyorlar elbette. Hepimiz aynı anda Google’a bir şeyler sorduğumuz için gün sonunda güzel bir istatistik sağlamış oluyoruz.
Tabii Google Trends’i yalnızca istatistiklerin yer aldığı bir yermiş gibi yüzeysel bir şekilde ele almak pek doğru değil. Günümüzde Google Trends, yol gösterici konumundaki pozisyonu nedeniyle dijital pazarlamada önemli araçlardan biri olarak görülüyor. Bu yazımızda Google Trends’in ne olduğundan, hem dijital pazarlama hem de günlük hayatta sağladığı avantajlardan ve nasıl kullanabileceğinizden bahsedeceğiz. Hazırsanız başlıyoruz!
Google Trends Nedir?
Hepimiz Google’ı günlük hayatta devamlı kullansak da aslında Google’ın oldukça işlevsel araçlardan habersiziz. Google, sağladığı hizmetlerle birçok işi bizim yerimize yapıyor. Google Trends de bu hizmetlerden yalnızca biri. Sadece merakı gidermek için bile girip kurcalayabileceğiniz Google Trends, dijital pazarlamada da işleri oldukça fazla kolaylaştırıyor.
Bu kadar övgüyle bahsettikten sonra artık Google Trends nedir sorusunun cevabını vermeye geçelim…
Google Trends, gerçek zamanlı verileri kullanarak kullanıcıların Google’da yaptıkları arama terimlerini listeleyen bir araç. Google Trends’in ölçtüğü şey aslında anahtar kelimelerin hacminden ziyade onların popülaritesi. Bu kadar kapsamlı bir listeleme aracının ücretsiz hizmet veriyor olması ise en güzel yanı!
Google Trends’te birçok ayrı kategori ve filtreleme yöntemi bulunuyor. Konum, tarih, karşılaştırma gibi hizmetleri de olan Google Trends ile şu anda veya geçmiş tarihlerde nelerin trend olduğunu kolaylıkla görebiliyorsunuz.
Google Trends Ne İşe Yarar?
Google Trends’in en büyük faydasını dijital pazarlamacıların gördüğünü söylememiz gerekiyor. Dijital pazarlamada fark yaratan avantajlarından bahsetmeden önce, bu işlerle pek de alakası olmayan bir kişi için Google Trends’in faydalarından bahsedelim…
Örneğin şu anda tüm dünyada Dünya Kupası rüzgarları esiyor. Bu heyecanı “tüm dünyada” diye genellesek de Dünya Kupası’nın hangi ülkede ne kadar takip edildiğini öğrenmek en doğal hakkımız.
Yukarıda gördüğünüz görsel, Google Trends’in Dünya Kupası’na özel hazırladığı istatistiklerden yalnızca biri. Google Trends’i kullanarak bölgeye göre ilgi alanını görebilir, böylece de Dünya Kupası heyecanının hangi ülkede ne kadar yaşandığını veya daha doğru olacak şekilde hangi ülkede bu heyecanın internete ne kadar yansıdığını görebiliyoruz.
Google Trends’in bir diğer güzel yanı da yalnızca konuyla alakalı Google aramalarını değil, aynı zamanda konuyu aratan kullanıcıların arattığı ilgili konuları da bize gösteriyor olması. Dünya Kupası örneğinden devam edecek olursak, Google’da Dünya Kupası’nı aratan kullanıcıların arattığı diğer benzer aramalara da Google Trends sayesinde ulaşabiliyoruz. Bir kez daha hatırlatmış olalım, tüm bu hizmete ve verilere hiçbir ücret ödemeden ulaşabiliyorsunuz. Yalnızca bu bile sadece dijital pazarlamacıların değil, herkesin Google Trends kullanması için yeter de artar!
Google Trends’in Dijital Pazarlamada Sağladığı Avantajlar Nedir?
Dijital pazarlama konusuna tekrar dönecek olursak, Google Trends’in işletmeler için sağladığı avantajları az çok tahmin edebilmişsinizdir. Bugün bir işletmenin başarılı olabilmesi için dijital gelişmeleri olabildiğince takip etmesi ve onları doğru şekilde kullanabilmesi gerekiyor. Bu gerekliliği aslında işletmelerin bir zorundalık olarak değil de işlerini kolaylaştıracak, onlara yardımcı olacak bir asistanla beraber olmak olarak görmesi gerekiyor.
Google Trends ile işletmeler internet siteleri ve sosyal medya hesaplarını nasıl yönetmeleri gerektiği hakkında fikir sahibi olabilir. Google Trends’teki listelere göz atarak halihazırdaki müşterilerinin ilgisini çekecek ve potansiyel müşterileri de onlarla buluşturacak içerikler üretebilirler.
Aynı zamanda trendlerin gerisinde kalmak bir işletmeyi klasik olmaktan ziyade demode gösterecektir. Yeniliklere açık, sosyal medya dinamiklerini yakalayabilmiş işletmeler müşterilerin gözünde bir adım önde olurlar.
Google Trends Nasıl Kullanılır?
Google Trends’in hem kendi merakınızı gidereceğini hem de işletmenizin yararına olacağını yukarıda fazlasıyla anlamışsınızdır. Şimdi de Google Trends’i nasıl kullanacağınızı gösterelim.
En temelden başlamamız gerekirse, Google Trends’e girerek nasıl arama yapabileceğinizle başlayalım.
Google Trends’in internet sitesine girdiğinizde sizi bu arama butonu karşılıyor. Bu arama butonuna spesifik olarak aratmak istediğiniz anahtar kelimeleri girebilirsiniz.
Ama siz “Benim aratmak istediğim spesifik bir şey yok, genel olarak internette insanlar neleri merak ediyor diye bakmak istemiştim” derseniz, onun için de aşağıdaki kısma bakmanız yeterli olacaktır.
Bu kısımda o anda popülaritesi fazla olan arama sonuçlarının yüzeysel bir bilgisine erişebilirsiniz. “Trend olan daha fazla arama” seçeneğine tıkladığınızda ise çok daha detaylı bir veri havuzu sizi karşılar.
Google Trends’in içine girdikçe çıkamayacağınız bir kısmından daha söz edelim: Yılın Arama Trendleri!
Ülkemizde o yıl hangi isimler, diziler ve tarifler en çok arandı, hangi isimleri o sene kaybettik, halk olarak en çok hangi “Nasıl?” sorusuna cevap bulmaya çalıştık… Hepsine bu kısımdan ulaşabiliyoruz.
Dijital Pazarlama İçin Google Trends Nasıl Kullanılır?
İlk olarak bulunduğunuz sektöre göre uygun anahtar kelimeleri çıkarmakla işe başlayabilirsiniz. Bu anahtar kelimeleri çeşitli araçlar veya yine Google Trends’i kullanarak çıkarabileceğiniz gibi, sektörle alakalı kelimeleri kendi deneyiminize dayanarak da listeleyebilirsiniz.
Kelimeleri nasıl listeleyeceğinizi bilmiyorsanız, kısaca anlatalım. Örneğin bir kozmetik firması için içerik hazırlamaya çalışıyorsunuz. Google Trends’te arama kısmına ‘makyaj’ yazarak aratarak işe başlayabilirsiniz. Arama sonucunda aşağıda yer alan artış gösteren ilgili sorgulara göz atın. Sorgularda en çok 2022’ye damgasını vuran taşlı makyaj trendinin ve trendi başlatan Euphoria dizisinin makyanın aratıldığını göreceksiniz. Bu örneği kendi sektörünüze uygulayarak anahtar kelime listenizi oluşturabilirsiniz.
Sonrasında yapacağınız şey ise bu listelediğiniz kelimeleri Google Trends’te karşılaştırarak hangisinin arama motorunda daha fazla popülaritesi olduğuna bakmak olacak. Buna göre hazırlayacağınız içeriklerde daha fazla aratılan anahtar kelimeleri kullanabilir ve böylece de insanların sizi görme şansını artırabilirsiniz. Bu planlı içerik üretimi ile SEO içeriklerinizi en doğru şekilde hazırlayabilirsiniz.
Yalnızca anahtar kelimelerden de ilerlememek gerekiyor. Bir işletmeniz varsa internette popüler olan hiçbir şeyi kaçırmamanız gerekiyor. Google Trends kısmından o an internet aleminde neyin popüler olduğuna bakabilir ve üreteceğiniz içeriklerde olabildiğince fazla popüler olana dikkat edebilirsiniz. Böylece popülerlikten siz de nasibinizi alırsınız ve marka bilinirliğini artırmak için oldukça etkili bir yolu kullanmış olursunuz.
Anlık trendler ve popüler anahtar kelimelere uygun içerikler üretmek mantıklı evet ama daha fazlasını istiyorsanız dönemsel aramalar da yapabilirsiniz. Örneğin Google Trends ile yapacağınız aramalarda belirleyeceğiniz zaman aralığını Sevgililer Günü’ne denk getirebilirsiniz. Böylece işletmeniz için hazırlayacağınız dönemsel içerikler için de nasıl bir yol izleyebileceğinizi önceden planlayabilirsiniz.
Google Trends hakkında bahsedeceklerimiz elbette bu kadardan ibaret değil. Google Trends kullanarak dijital pazarlamada rakiplerinizin önüne geçmeniz fazlasıyla mümkün. Bu konuda kafanızda bir şeyler oturmadıysa, bizimle iletişime buradan geçebilirsiniz!