Dijital reklam sektörünün sürekli geliştiği ve bu gelişimin bir çok yeni terimi hayatımıza soktuğu über hızlı bir dönemdeyiz. Daha dün native (doğal) reklamları konuşmaya yeni başlamışken şimdilerde native video ve hatta programatik native konuşulmaya başlandı bile. Açıkçası biz pazarlama profesyonellerinin reklam kampanyalarında daha iyi sonuçlar alması adına üretilen bu yeni teknolojiler gerçekten heyecan verici. Bunlardan sonuncusu -bu yazıyı yazarken yeni bir şey çıkacaktır eminim- Facebook’un geçen sene mobil cihazlarda uygulamaya başladığı Facebook potansiyel müşteri bulma reklamları; İngilizce adıyla Facebook Lead Generation Ads.

Lead Generation Ne Demektir? Öncelikle Onu Açıklayalım

Not: Bu konuda daha önce kaleme aldığım Lead Generation Nedir? Strateji ve Yöntemler başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Lead için doğru Türkçe karşılık ‘müşteri adayı’ veya ‘potansiyel müşteri’ diyebiliriz. Bazı kaynaklarda ‘talep’ olarak da geçen bu terim genelde B2B işletmelerin tercih ettiği bir terim ve eylemdir. Sunduğunuz ürün veya hizmetleri satın alma niyetinde olan kişileri tespit ederek onlara rakiplerinizden önce ulaşabilmek olarak tanımlayabiliriz ‘lead generation’ı.

Markalar genelde pazarlama stratejilerini belirlerken hedef kitlelerindeki kişilerin markaya tamamen yabancı olmadığını, kitlenin markayı az da olsa tanıdığını kabul ederek yaklaşırlar. Genelde insanların markayı tanıdıklarını düşünmek başlıca bir pazarlama stratejisi hatasıdır. Doğru olan ise öncelikle herkesin markaya tamamen yabancı olduğunu kabul etmektir. Onları birer marka savunucusu haline getirecek stratejilerin belirlenmesi ve bu sürecin uzun, detaylı bir süreç olacağını bilerek hareket etmektir.

Markaya tamamen yabancı bir kişi için bir strateji planlandığında bu süreç aşağıdaki şekilde işler;

Yabancı >>> Ziyaretçi >>> Potansiyel Müşteri >>> Müşteri >>> Marka Savunucusu

Bu sürecin işlemesi esnasında marka önce yabancıların dikkatini çeker. Ardından bu kişiler birer ziyaretçi olur. (mağaza, web sayfası, uygulama vb.) Daha sonra bu ziyaretçiler birer potansiyel müşteriye dönüştürülür. Ve anlamlı bir iletişim sonrasında bu potansiyel müşteriler de birer müşteri olarak yolculuğa başlamış olurlar. Tabi bundan sonrası için de farklı memnuniyet ve tutundurma faaliyetleri gerekmektedir ki bu faaliyetler sonucunda müşteriler birer marka savunucusu olurlar.

Yukarıdaki bahsettiğim bu süreçte potansiyel müşteri elde etmek belki de akışın en önemli kısmı diyebiliriz. Doğru kişilerin dikkati çektiğinizde onları birer müşteriye çevirmeniz daha kolaydır. Zira bu kişiler sizin anlatacaklarınıza ilgi duyarlar ve kendileri için bir fayda sağlamayı düşünürler. Bundan dolayı da markanızı daha kolay kabullenirler. Potansiyel müşteri bulma reklamlarını doğru kurguladığınızda küçük işletmeler ve pazarlama profesyonelleri için büyük fırsatlar barındırıyor demektir.

Gelelim Facebook Potansiyel Müşteri Bulma Reklamlarına

Facebook geçtiğimiz yıl sadece mobil reklamlarda uygulamaya başladığı ve uygulamadan çıkmadan talep almaya yarayan bu yeni reklam modeli ile kullanıcıların ana feed’ine tıpkı sponsorlu gönderilerde olduğu gibi doğal akışı bozmadan çıkıyor. Twitter’dan aşina olduğumuz bu durum Facebook için artık masaüstü cihazlarda da uygulanır oldu.

Potansiyel müşteri bulma, markaların ürün ve hizmetlerine yönelik talep oluşturmaktır. Firmalara bunun için genelde, tüketicilerin iletişim bilgilerini alabilecekleri bir formu doldurmaya yönlendirdikleri reklamlar uygularlar. Üstelik bu bilgiler tek dokunuşla alınabildiği için hem kişiler daha istekli davranmakta hem de firmanın lead toplama oranları çok daha yüksek olmaktadır.

Peki Facebook Potansiyel Müşteri Bulma Reklamları Nasıl Oluşturulur?

Burada bütün detaylarını anlatmam mümkün olmadığı için en temel ve bilinmesi gereken noktaları madde madde aktaracağım sizlere.

İlk olarak gerekliliklerden bahsedelim. Olmazsa olmaz diyeceğimiz şu özelliklere sahip değilseniz Facebook potansiyel müşteri bulma reklamlarını kullanamazsınız.

  1. Öncelikle yöneticisi olduğunuz ve yapacağınız reklamla ilişkilendirebileceğiniz bir Facebook sayfanız olmalı. Zira müşteri taleplerini topladığınız yer de Facebook sayfanızdaki admin paneli olacak.
  2. İşletmenize ait web sitesinde bir gizlilik ilkesi sayfası olması gerekli. Facebook bu toplanılan bilgilerin kötü amaçla kullanımını engelleyemese de kendi üzerinden sorumluluğu atmak adına sizi birinci dereceden muhattap ilan ediyor. Bir gizlilik sözleşmeniz ve ona ait url bilgisi olmalı.
  3. Görsel belirlemelisiniz. Facebook’un %20 kuralına uyan bir görsel hazırlamalı veya çoğu kişinin kullanmadığı ama çok faydalı olan stock photo özelliği ile reklamlarınıza ücretsiz lisanslı görsel ekleyebilirsiniz.

Facebook Lead Generation Form Kampanyanızı oluşturun

  1. Reklam yöneticisi veya Power editor aracılığıyla reklam oluştur dediğinizde karşınıza çıkan menüden ‘İşletmeniz için potansiyel müşterile toplama’ seçeneğini seçmelisiniz. Kampanya şartlarını okumanız ve kabul etmeniz gerekli.
  2. Kampanyanız için bir ad girmelisiniz. Bu kampanya altında yer vereceğiniz ayrı ayrı reklamların tamamını kapsayan ve işlerinizi kolaylaştıracak bir açıklayıcı başlık olmalı.
  3. Hedef kitle aşamasında tıpkı diğer Facebook reklamlarındaki gibi hedef kitlenize uygun kriterleri belirlemelisiniz. Ancak diğer reklamların aksin bu reklam türünde 18 yaşından küçük kişileri hedeflemeniz engellenmiştir.
  4. Bütçenizi belirleyin. Bu aşamada öncelikle çok düşük bir bütçe ile başlamanızı önermiyorum. Ortalama bir bütçe ile başlarsanız Facebook taleplerinizi homojen bir şekilde toplamanıza imkan sağlar. Aksi takdirde en düşük ücrete göre bulabildiği talepleri alır ki bu da hedef kitlenizi belirlerken seçtiğiniz kriterlerden sadece 1 veya 2sini karşıladığı anlamına gelir. Hedefinizde bütün türkiye varken düşük bütçeniz sebebiyle sadece Adana’dan lead toplamak gibi düşünebilirsiniz bunu.
  5. Eylem çağrısı oluşturun. Bu aksiyona geçirecek bir buton olarak düşünülebilir. Hemen indir, şimdi abone ol, kayıt ol, başvur gibi… Eğer dönüşüm takibi pikseli kullanıyorsanız bu aşamada o pikseli de seçmelisiniz.
Facebook Potansiyel Müşteri Bulma Formu Arayüzü

Facebook -yeni adıyla Meta- business manager içerisinde oluşturulan lead toplama formunun bir örneği görselde anlatılmıştır.

Yeni Adıyla Meta -Facebook- Üzerinden Talep Toplama Aşaması

Şimdi neler talep edeceksiniz? Hangi tip müşteri bilgilerine ihtiyacınız var? Ve en önemlisi bu bilgileri alınca sizin için bir anlam ifade edecek mi? İşte bu sorulara bir cevabınız olması gerekli ki bu çalışmanın anlamı olsun.

  1. ‘İnsanlardan ne bilgiler toplamak istiyorsunuz?’ Yazılı kısmın hemen altında ‘Yeni Form Oluştur’ seçeneği var. Buradan devam edeceğiz.
  2. Öncelikle formumuza bir isim vermeliyiz. İş alanı, dil (kullanıcılar formu o dilde görecekler) gibi bilgileri girdikten sonra artık gelişmiş seçeneklere gidebiliriz.
  3. Bağlam kartı ekleyin. İşletmenizin bir künyesi olarak düşünebilirsiniz bunu. Form doldurma aşamasından hemen sonra çıkacak ve potansiyel müşterinizi dilerseniz sitenize yönlendirebileceksiniz.
  4. Topladığınız bilgilerin daha sonra bir csv veya excel’e aktarılacağını ve bu aşamadan sonra daha kolay organize edebilmeniz adına alan kodlarını özelleştirmelisiniz. Reklam sonuçlarından sonra CRM sistemi ile entegre etme gibi durumlar için bu özellik çok işe yarayacaktır.

Facebook Form Kütüphanesi ve Facebook Lead Generation Form Oluşturma

Sistem otomatik olarak tam isim ve email adresini (kişinin Facebook’da kayıtlı olan e-posta adresi) seçili olarak aşağıdaki tabloyu getiriyor. Buradan dilediğiniz bilgileri talep edebilirsiniz. Eğer potansiyel müşteriniz bu bilgileri profilinde vermişte -tabi o bilgileri verdiğini düşünmeden- bir tıkla listenize dahil edebilirsiniz. Ayrıca daha fazla bilgi talep etmek isterseniz ‘Diğer seçenekler’den bu bilgileri belirleyebilirsiniz. Şirketinize ait önemli soruları da (maksimum 3 soruya izin verilmektedir) buradan sorabileceğinizi unutmayın.

Son aşamada sırasıyla Gizlilik ilkeleri sayfasını belirtme, form sonrası websitesine yönlendirme urlsi belirleme, bağma kartı ekleme aşamalarından sonra formunuzun önizlemesine göz atabilirsiniz. Son değişiklikleri de yaptıktan sonra form oluşturmayı tamamlayarak reklamınızı yayına alabilirsiniz.

Reklamınızdan gelen talepleri Facebook sayfanızda ‘Yayınlama Araçları’ sekmesinin altında ‘Potansiyel Müşteri Reklamı Formları’ kısmında bulabilir ve CSV olarak indirebilirsiniz. Ayrıca bir API üzerinden alabileceğiniz bu bilgileri direkt CRM sisteminize de aktarabilirsiniz.

Facebook Potansiyel Müşteri Formu CRM ve Talep Toplama Hizmeti Hakkında

Ve geldik son kısıma… Facebook Potansiyel Müşteri Bulma ve CRM entegrasyonları ile alakalı danışmanlık hizmeti almak isterseniz lütfen şirketim ROIVA üzerinden benimle iletişime geçiniz. ROIVA bir büyüme pazarlaması şirketi olup sadece veri odaklı dijital pazarlama araçlarını kullanarak çalıştığı şirketlerin iş hacmini, karlılığını, elde tutundurma (retention) oranlarını kısacası büyüme stratejilerini ve oranlarını geliştiren bir çok uluslu yapıdır.

E-Bülten

Düzenli olarak dijital pazarlama taktikleri ve püf noktaları almak ister misiniz?

Bu yazıları da okumalısın!